افیلیت مارکتینگ (Affiliate Marketing) که با عناوین دیگری مانند بازاریابی معرف، بازاریابی پورسانتی یا بازاریابی وابسته شناخته میشود، جز روشهایی از دیجیتال مارکتینگ است که سهم زیادی در کسب درآمد از اینترنت دارد.
سایت آمازون، اولین سایتی بود که از این سیستم بهره برد و مبلغی که برای پورسانت پرداخت میکرد، در مقابل سود بسیار زیادی که از این روش به دست آورد، بسیار ناچیز بود.
طبق آمارهای منتشر شده در ایالات متحده آمریکا، 81 درصد برندها و 84 درصد ناشران از مزایای بازاریابی وابسته استفاده میکنند و سالانه 10.1 درصد به هزینههای بازاریابی وابسته در ایالات متحده افزایش مییابد و این رقم در سال 2020 ، این تعداد به 6.8 میلیارد دلار خواهد رسید. در سال 2018 حدود 16 درصد از کل سفارشاتی که به صورت آنلاین انجام شدند با استفاده از شیوه بازاریابی وابسته انجام شده است.
بازاریابی وابسته چیست؟
بازاریابی وابسته فرآیندی است که از طریق آن یک شرکت یا سایت یا شخص که به آن طرف وابسته میگویند، برای محصولات شخص یا شرکت دیگر بازاریابی انجام میدهد و محصولات مورد نظر را به دیگران معرفی و از این بابت کمیسیونی کسب می کند و میزان فروش از طریق پیوندهایی که از وب سایت وابسته به وب سایت فروشنده ایجاد شده است، ردیابی می شود.
شیوه کار افیلیت مارکتینگ به چه صورت هست؟
این نوع بازاریابی طبق تعریف ویکی پدیا چهار بخش دارد که که عبارتند از تاجر(merchant) یا فروشنده، شبکه (network)، ناشر (publisher) یا وابسته و مشتری (customer). ولی در سایر تعاریف این شیوه بازاریابی، طرفین شامل تاجر، ناشر و مشتری هستند، که در ادامه آنها را معرفی میکنیم:
تاجر یا فروشنده محصول
فروشنده، میتواند کارآفرین یا یک بنگاه اقتصادی بزرگ باشد. فروشنده، بازرگان، خالق کالا یا خرده فروش دارای کالایی است که آن را به بازار عرضه می کند. این محصول می تواند دارایی فیزیکی باشد یا کالای نامشهود مانند آموزشهای آنلاین باشد. فروشنده نیازی به حضور فعال در فرآیند بازاریابی ندارد، اما سود حاصل از خرید را با طرف وابسته شریک میشود.
وابسته یا ناشر
وابسته طرفی است که به معرفی محصول پرداخته و از تاجر پورسانت دریافت میکند. طرف وابسته میتوانند فرد یا شرکت باشد که کالای فروشنده را به شکلی جذاب به مشتریان بالقوه معرفی عرضه میکنند. به عبارت دیگر، طرف وابسته مصرف کنندگان را ترغیب میکند که محصول معرفی شده برای آنها سودمند است و آنها را ترغیب به خرید محصول میکند. اگر مشتری محصول را خریداری کند، وابسته بخشی از سود حاصل از فروش را دریافت می کند.
ابزارهایی که این افراد یا شرکتها برای ارتباط با مخاطبان و اجرای بازاریابی پورسانتی از آنها استفاده کنند شبکهها اجتماعی، وبسایتها و وبلاگها هستند.
افراد وابسته اغلب مخاطبانی دارند که دارای ویژگیهای خاص میباشند، و معمولا از علایق مخاطبین خود آگاه هستند و محصولات را براساس علایق مخاطبین معرفی میکنند. که این امر در اثر بخشی تبلیغات بسیار تاثیر گذار است.
به عنوان مثال ادمین یک پیج آرایشی در اینستاگرام، به بیان تجارب خود در رابطه با استفاده از محصولات آرایشی میپردازد و با معرفی محصول دنبال کنندگان خود را به خرید آن محصول ترغیب میکند.
مصرف کنندگان یا مشتریان
مصرف کنندگان و خریدهایی که انجام میدهند موتور محرک بازاریابی افراد یا شرکتهای وابسته هستند. شرکت های وابسته محصولات را درشبکههای اجتماعی، وبلاگها و وب سایتهای خود با آنها به اشتراک میگذارند.
هنگامی که مصرف کنندگان محصولی را میخرند، فروشنده و شرکتهای وابسته سود به دست آمده از خرید را براساس مقدار توافق شده با هم شریک میشوند.
نکته مهم در رابطه با افیلیت مارکتینگ این امر است که به ندرت پیش میآید خریداران هزینه بیشتری را برای محصول خریداری شده از طریق بازاریابی وابسته بپردازند. در واقع سهم طرف وابسته از سود فروش کالا پرداخت میشود. مصرف کننده روند خرید را کامل کرده و محصول را به صورت عادی دریافت می کند و تحت تأثیر سیستم بازاریابی شرکت های وابسته قرار نمی گیرد.
در آینده در رابطه با نکات مهم و انواع روشهای پرداخت صحبت میکنیم.