معرفی و کاربرد الگوریتم موتورهای جستجو گوگل و روش رفع جریمه آن‌ها

چرا شناختن انواع الگوریتم موتورهای جستجو گوگل مهم است؟‎

موتور جستجوی گوگل اهمیت بالایی به کاربرانش می‌دهد و می‌خواهد نتایج جستجو به آن کلمه یا عبارت یا سوالی که کاربران تایپ کرده‌اند مرتبط باشد و بتواند به خوبی به سوال آن‌ها پاسخ مناسب را دهد در نتیجه همیشه دنبال راهی بوده است تا بتواند بعد از جستجوی کاربران بهترین نتایج را در اختیار آن‌ها قرار بدهد. برای همین با گذشت زمان، نقاط ضعفی را که در نتایج جستجو داشت را با کمک الگوریتم‌هایی که در هسته موتور جستجوی خودش قرار داده است، را برطرف کرد. الگوریتم موتورهای جستجو گوگل، به بررسی سایت‌ها می‌پردازند و هر کدام ار این الگوریتم‌ها با توجه به نوع و هدفی که دارند، معیارها و فاکتورهای خاصی را در تمام سایت‌ها بررسی می‌کنند و در صورتی که سایتی فاکتورها و شرایط مناسبی از نظر الگوریتم‌های گوگل نداشته باشند، جریمه شده و رتبه‌اش با افت شدید روبرو می‌شود یا این‌که در بدترین حالت از نتایج جستجو حذف می‌شود که در این حالت می‌گوییم سایت توسط گوگل پنالتی شده است.

به همین دلیل، شناخت الگوریتم‌های گوگل ضروری است. باید بدانید که چه معیارهایی برای این الگوریتم‌ها مهم است و چی کار کنیم تا توسط گوگل جریمه نشویم؟

از طرف دیگر آشنایی با الگوریتم‌های گوگل، به شما کمک می‌کند تا بتوانید با رعایت نکات و معیارهای لازم، محتوایی جذاب و کاربر پسند تولید کرده و در صفحات اول نتایج جستجو قرار بگیرید.

 

چرا حضور در صفحه اول گوگل مهم است و تمام سایت‌ها به دنبال حضور در صفحه اول هستند؟

اگر به رفتار کاربران توجه کرده باشید، متوجه می‌شوید که اکثر کسانی که در گوگل سرچ یا جستجو می‌کنند، تنها به نتایجی که در صفحه اول گوکل قرار دارند، بسنده کرده و صفحات بعدی را باز نخواهند کرد. این موضوع به این معنی است که کاربران تنها بر روی لینک وب سایت‌هایی که در صفحه اول گوگل هستند کلیک می‌کنند و وارد آن سایت می‌شوند.

در نتیجه اگر سایت شما نتواند در صفحات اول گوگل قرار بگیرد عملا توسط دیگران دیده نخواهید شد و کاربران زیادی از سایت شما بازدید نخواهند کرد.

برای همین شناخت الگوریتم‌های گوگل و خط قرمزهایی که دارند، برای تمام کسانی که به نوعی با سایت و محتوای آن سروکار دارند ضروری است تا با رعایت این نکات مهم، علاوه بر این‌که از جریمه شدن توسط گوگل در امان بمانند، بتوانند رتبه‌ وب‌سایت خود را افزایش دهند و در صفحات اول گوگل ظاهر شوند.

اما الگوریتم‌های گوگل چیستند و به چه دلایلی این الگوریتم‌ها به وجود آمدند؟ هر کدام از این الگوریتم‌ها به دنبال برطرف کردن کدام مشکل در نتایج جستجو ایجاد شدند؟ در این مقاله قصد داریم ابتدا الگوریتم‌ها را معرفی کرده، سپس معیارها و فاکتورهایی که از نظر این الگوریتم‌ها مهم است را معرفی می‌کنیم و در نهایت اگر توسط گوگل جریمه شدید، بر اساس هر کدام از الگوریتم‌های گوگل، راه حل‌هایی برای برطرف کردن این مشکل را بیان خواهیم کرد.

 

الگوریتم موتورهای جستجو چیست؟

الگوریتم موتورهای جستجو گوگل (Google)، یک سیستم پیچیده است که برای فراخوانی و نمایش داده‌ها در نتایج جستجو استفاده می‌شود و براساس الگوهایی، بهترین نتایج ممکن را به دنبال جستجوی کاربران به آن‌ها ارائه می‌دهد. موتور جستجو از ترکیبی از الگوریتم‌ها و سیگنال‌های متعدد برای نمایش وب‌سایت‌ها به صورت رتبه بندی شده در صفحات نتایج موتور جستجو (SERP) استفاده می‌کند. صفحات نتایج موتور جستجو، در واقع همان صفحاتی هستند که نتایج را بعد از جستجوی سوال، کلمه یا عبارت به ما نشان می‌دهند.

در سال های اولیه، گوگل فقط تعداد معدودی به روزرسانی‌ در الگوریتم موتورهای جستجو خود را انجام می‌داد. اما اکنون، گوگل تقریبا هر روز تغییراتی را در الگوریتم رتبه بندی خود ارائه می‌دهد.

اکثر این به روزرسانی‌ها به حدی تاثیراتشان کم است که رتبه بندی‌های سایت‌ها را چندان تغییر نمی‌دهند، اما گاهی اوقات، موتور جستجو گوگل، به روز رسانی‌های بزرگ و مهمی را در الگوریتم‌های خود اعمال می‌کند که این به‌روز رسانی‌ها تأثیرات قابل توجهی بر SERP ها می‌گذارد. در ادامه تعدادی از مهم‌ترین الگوریتم موتورهای جستجو گوگل را معرفی می‌کنیم، برخی از این الگوریتم‌ها عبارتند از:

 

پاندا

پنگوئن

مرغ مگس خوار

کبوتر

تازگی محتوا (freshness)

رنک برین (Rank Brain)

موبایل فرست ایندکس (Mobile First Index)

زرافه

برت (BERT)

رقص گوگل

سند باکس (SandBox)

پیج رنک (Page Rank)

هیلتاپ (Hilltop)

ماه عسل

فرد (Fred)

موش کور

دزد دریایی

 

در میان الگوریتم‌های  موتورهای جستجو گوگل، رایج‌ترین الگوریتم‌هایی که موجب مجازات یک وب‌سایت می‌شوند، دو الگوریتم پاندا و پنگوئن هستند که تاثیرات بسیار موثری بر رتبه بندی یک وب‌سایت دارند. در ادامه این دو الگوریتم و سپس سایر الگوریتم‌های موتورهای جستجو گوگل را معرفی می‌کنیم.

 

الگوریتم پاندا گوگل

تاریخ راه اندازی: 24 فوریه 2011

 

چه مواردی را شناسایی می‌کند؟

محتوای تکراری، کوتاه یا بی‌کیفیت، هرزنامه و کلمات کلیدی بیش از حد

پاندا به دنبال شکایت کاربران به دنبال زیاد شدن محتواهای بی‌کیفیت، اسپم و تکراری ایجاد شد. سایت‌هایی که محتواهای آن‌ها بی‌کیفیت، بی‌ارزش، کپی، بدون رعایت نکات نگارشی بودند و از کلمات کلیدی بیش از حد استفاده کرده بودند، توسط این الگوریتم جریمه شدند و کاهش رتبه شدیدی داشتند.

 

این الگوریتم چگونه کار می کند؟

پاندا به اصطلاح یک “نمره کیفیت” را به صفحات وب اختصاص می دهد. این نمره در نهایت به عنوان یک عامل در رتبه بندی سایت استفاده می شود. برخی فاکتورهایی که توسط این الگوریتم مورد بررسی قرار می‌گیرند عبارتند از:

میزان کیفیت، خاص و منحصر به فرد بودن محتوای سایت

نوع محتوا (متنی، ویدئویی، تصویری)

طراحی تجربه کاربری

میزان استفاده از کلمات کلیدی در هر مقاله

لینک‌های تولید شده

رعایت نکات گرامری و نگارشی

میزان تبلیغات نسبت به محتوای سایت

چه کاری انجام دهیم تا توسط پاندا جریمه نشویم؟

مهم‌ترین توصیه ما به شما برای این‌که توسط پاندا جریمه نشوید این است به نیازهای کاربران خود توجه کرده که محتوای با کیفیت تولید کنید، از خود این سوال را بپرسید که هدف از تولید این محتوا چیست؟ آیا محتوایی که ایجاد می‌کنم برای کاربران سایت کاربردی است؟ این محتوا به کدام یک از سوالات کاربران جواب می‌دهد و چه کاربردی برای آن‌ها دارد؟ پس اولویت اول شما برای تولید محتوا کاربران باشند نه صرفا نحوه رتبه‌بندی سایت در گوگل.

بنابراین از کپی کردن محتوای سایت‌های دیگر پرهیز کنید و در کنار تولید محتوای متنی باکیفیت، به تولید و استفاده از محتوای تصویری و ویدئویی و پادکست‌ها توجه ویژه داشته باشید و فراموش نکنید که نکته مهمی که در اینجا وجود دارد این است که به دنبال جلب رضایت مخاطبان از سایت و محتوای آن باشید.

بنابراین حتما به ظاهر و طراحی سایت و بهبود تجربه کاربری آن توجه کنید، همچنین اگر سایت شما از تبلیغات پر شده است به گونه‌ای که نسبت تبلیغات نسبت به محتوا بالا است بهتر است هر چه سریع‌تر تبلیغات را حذف کنید.

همچنین در نظر داشته باشید که اگر نرخ پرش سایت شما بالاست دلایل آن باید مورد بررسی قرار بگیرد و اگر دلیل آن به خاطر ظاهر گیج کننده و شلوغ سایت هست لازم است آن را بهبود دهید تا با طراحی UX مناسب، بتوانید رضایت کاربران را به دست بیاورید.

 

در صورت جریمه شدن توسط این الگوریتم چی کار کنیم؟

رهایی از جریمه پاندا دشوار و زمان‌بر است، پس بهتر است از همین ابتدا به فکر افزایش کیفیت محتوای سایت خود باشید. اما اگر جریمه شدید بهتر است صفحاتی از سایت که محتواهای تکراری و بی ارزش دارند را از سایت خود را حذف کنید. همچنین صفحاتی که محتوای کمی دارند را یا حذف کنید یا نسبت به تکمیل آن‌ها اقدام نمایید. کیفیت محتوای خود را بسنجید و در صورتی که تیتر مطلب با محتوای آن ارتباط چندانی ندارد، این محتوا نیز باید تغییر یافته یا حذف شود.

لینک‌های ساخته شده سایت خود را بررسی کنید، اگر بیش از حد لینک سازی کرده باشید از نظر گوگل این لینک سازی غیر طبیعی بوده و در نتیجه رتبه سایت افت می‌کند. پس لینک‌های مضر را حذف کنید و از لینک سازی بیش از حد پرهیز کنید، همچنین اگر نسبت تبلیغات به محتوا بالاست آن را کاهش دهید.

 

الگوریتم پنگوئن

تاریخ راه اندازی: 24 آوریل 2012

 

چه مواردی را شناسایی می‌کند؟

پیوندهای ناخواسته یا نامربوط؛ تکرار بیش از حد کلمات کلیدی

 

گوگل پنگوئن چگونه کار می کند؟

از اواخر سال 2016 ، پنگوئن بخشی از الگوریتم اصلی گوگل است، هدف گوگل از ساخت و راه‌اندازی پنگوئن تغییر در رتبه بندی سایت‌هایی است که پیوندهای ورودی و خروجی را دستکاری می‌کنند تا بتوانند در رتبه‌های اول موتورهای جستجو قرار بگیرند.

از آن‌جایی که گوگل حساسیت بالایی در نشان دادن نتایج مرتبط و با کیفیت به کاربران دارد با راه‌اندازی این الگوریتم توانست سایت‌هایی که سعی می‌کنند با تکرار بیش از حد کلمات کلیدی در متون مقالات خود یا با استفاده از تکنیک‌های سئو کلاه سیاه و  یا خرید بک لینک نتایج رتبه بندی سایت را دستکاری می‌کنند تا بتوانند به صفحات اول گوگل وارد شوند را شناسایی و جریمه کند.

به دنبال اجرای این الگوریتم، بسیاری از سایت‌ها که توانسته بودند با استفاده از این تکنیک‌ها گوگل را دور بزنند سقوط کرده و در مقابل رتبه سایت‌هایی که از لینک‌های طبیعی استفاده کرده بودند و محتوای مرتبط و واقعی داشتند، بهبود یافته و در صفحات اول گوگل وارد شدند.

در واقع گوگل به لینک سازی اهمیت زیادی می‌دهد و آن را به عنوان یک فاکتور در ارزش رتبه‌بندی سایت در نظر می‌گیرد، اما از نظر گوگل بک‌لینک‌های داده شده باید به خاطر محتوای باارزش و با کیفیت آن باشد. بنابراین خرید و فروش لینک، تبادل لینک و لینک‌های ساخته شده توسط ربات از نظر گوگل پنگوئن شناسایی می‌شوند و سایت‌هایی که از این‌گونه لینک‌ها استفاده کردند، جریمه خواهند شد.

 

چه کاری انجام دهیم تا توسط الگوریتم پنگوئن جریمه نشویم؟

از آن‌جایی که این الگوریتم، سایت‌هایی که متون خود را از کلمات کلیدی بیش از حد پر می‌کنند را اسپم شناسایی می‌کند؛ پس از استفاده از کلمات کلیدی بیش ازحد پرهیز کنید. به عنوان مثال اگر کلید واژه سایت شما طراحی سایت است از به کار بردن بیش از حد این کلمه در متون مقالات و محتوای سایت خودداری کنید.

همچنین سعی کنید از بک‌لینک‌سازی غیر طبیعی و اسپم گونه پرهیز کنید. درست است که بک لینک‌ها از نظر گوگل نشان‌دهنده ارزش آن سایت است و هر سایتی که بک‌لینک‌های باارزش بیش‌تری داشته باشد رتبه‌اش بهبود می‌یابد، اما از طرف دیگر از آن‌جایی که خیلی از سایت‌ها اقدام به خرید و فروش لینک می‌کنند و این کار از نظر گوگل مجاز نیست، پس اگر بک‌لینک سازی‌ها غیر طبیعی و نامعقول باشند گوگل به آن سایت مشکوک خواهد شد و این‌گونه سایت‌ها تنبیه می‌شوند.

همچنین اگر از سایتی که فروشنده لینک هست، لینکی بخرید از آن‌جایی گوگل حساسیت بالایی نسبت به این‌گونه سایت‌ها دارد، در صورتی که آن‌ها شناسایی و جریمه شوند، لینک خریداری شده توسط شما بی ارزش خواهد شد و هزینه‌ای که برای خرید لینک پرداخت کردید از دست خواهد رفت.

همچنین از آن‌جایی که گوگل ارتباط محتوای سایت با سایت‌هایی که از آن‌ها لینک دریافت می‌کنید، را در نظر می‌گیرد، اگر بیش از حد از سایت‌هایی که به لحاظ محتوایی ارتباطی با موضوع سایت شما ندارند لینک دریافت کنید، توسط گوگل پنگوئن شناسایی خواهید شد. پس از بک‌لینک‌سازی در سایت‌های غیر مرتبط پرهیز کنید. همچنین بیش از حد از انکرتکست یکسان برای تمام بک‌لینک‌ها استفاده نکنید.

بنابراین بهترین کار برای این‌که توسط پنگوئن گوگل جریمه نشوید این است که نیازهای مخاطبان  را درک کنید و محتوای باارزش و متنوع ایجادکنید. با ایجاد محتوای جامع که پاسخ درستی به کاربران داده و نیاز جستجوگر را برآورده می کند، هم از نظر افزایش میزان درگیری کاربران با سایت و هم از نظر سئو برنده خواهید بود.

 

در صورت جریمه شدن توسط این الگوریتم چی کار کنیم؟

اگر توسط گوگل پنگوئن جریمه شدید لازم است سایت خود را اصلاح کنید. برای این کار در ابتدا صفحه‌ای که توسط این الگوریتم جریمه شده است را بررسی کنید اگر متوجه تکرار بیش از حد کلمات کلیدی خاصی شدید آن‌ها را اصلاح کنید و همچنین لینک‌هایی که براساس کلمات کلیدی خاصی به سایت متصل شدند را شناسایی کنید و آن‌ها را حذف کنید. در صورتی که متوجه شدید لینکی را نمی‌توانید حذف کنید با کمک ابزار گوگل وب مستر آن‌ها را با Disavowal حذف کنید.

بعد از انجام این لازم است صبر کنید تا ربات گوگل تغییرات سایت را شناسایی کند. این زمان برای هر سایتی متفاوت است و ممکن است بین چند روز تا سه ماه طول بکشد.

 

الگوریتم مرغ ماهیخوار

 

این الگوریتم، چه مواردی را شناسایی می‌کند؟

معنی و مفهوم محتوای سایت، میزان نسبت تبلیغات به محتوای وب سایت، میزان استفاده از کلمات کلیدی در متن، محل کاربر

 

الگوریتم مرغ ماهیخوار چگونه کار می‌کند؟

در گذشته وقتی که یک کلیدواژه یا عبارت را در گول سرچ می‌کردند، نتایج گوگل، سایت‌های را در صفحه اول نشان می‌داد که بعد از ورود کاربران یه این سایت‌ها، متوجه می‌شدند که نه تنها آن سایت هیچ محتوای مفیدی و مرتبط با موضوع جستجو شده ندارد و نمی‌تواند به سوال آن‌ها جواب دهد، بلکه با تعداد بالایی از تبلیغات فراوان اشباع شده بودند و کاربر، که با تبلیغات متعدد و آزار دهنده‌ای روبرو می‌شد، مجبور بود که این پنجره‌های تبلیغاتی (پاپ آپ) را که در برخی موارد تعداد بالایی هم داشتند، بسته و آن سایت را فورا ترک کند.

این امر موجب نارضایتی کاربران شد و به دنبال اعتراضات آن‌ها، گوگل تصمیم گرفت الگوریتمی را به وجود بیاورد که با این مشکلات مقابله کند. برای همین سایت‌هایی که از تبلیغات فراوانی استفاده می‌کردند به شدت جریمه شده و رتبه‌اشان افت کرد.

 

الگوریتم مگس خوار

علاوه بر این، قبل از ایجاد این الگوریتم، سایت‌ها برای این‌که بتوانند در صفحات اول گوگل حضور داشته باشند مجبور بودند بارها و بارها یک کلمه کلیدی را در محتوای خود بنویسند تا با کمک تکرار زیاد کلمه کلیدی در متن، بتوانند در صفحه اول گوگل قرار بگیرند. در نتیجه محتوا نه تنها برای کاربران جذاب نبود، بلکه به خاطر تکرار بالای کلمه کلیدی در متن، خوانایی و روانی متن از بین می‌رفت. که این باعث افت کیفیت محتوا و معنای مفهومی آن می‌شد.

به عنوان مثال، برای نوشتن مقاله طراحی سایت، نویسنده مجبور بود از کلمه “طراحی سایت” به دفعات در محتوای خود استفاده کند. به همین دلیل مخاطب نمی‌توانست با محتوای متن ارتباط برقرار کند.  برای حل این مشکل، الگوریتم مرغ مگس خوار به بررسی بعد محتوایی وب سایت ها می‌پردازد. در واقع اگر محتوایی که تولید می‌کنیم، ارتباطی با کلمات کلیدی‌ای که کاربر سرچ کرده است، نداشته باشد و نتواند به موضوعاتی که کاربران به دنبال آن است پاسخ دهد، از نظر  الگوریتم مرغ مگس خوار نتایج خوبی کسب نخواهد کرد.

برای همین بعد از راه اندازی این الگوریتم، سایت‌هایی که محتوای مناسبی نداشتن افت رتبه شدیدی را تجربه کردند و بالعکس، سایت‌هایی که محتوای کاربردی و سودمندی برای کاربران تولید می‌کردند، رتبه‌اشان به طرز چشمگیری بهبود یافت.

مرغ مگس خوار گوگل علاوه بر توجه به مفهوم محتوا، به مکان کاربران هم توجه می‌کند. اگر به گوگل اجازه دسترسی به مکان دستگاه خود را بدهید، متوجه می‌شوید که موضوعاتی که در گوگل سرچ می‌کنید تغییر کرده و نتایجی که بعد از جستجو به شما نشان می‌دهد، براساس محلی که دستگاه شما قرار دارد، هماهنگ می‌باشد.

به عنوان مثال وقت شما در گوگل عبارت بانک ملی را سرچ می‌کنید، نتایجی که به شما نشان می‌دهد، بر اساس محل مرتب شده و ابتدا نزدیک‌ترین شعبه بانک یا دستگاه خودپرداز را به شما نشان می‌دهد.

قبل از الگوریتم مرغ مگس خوار، وقتی که جمله‌ای را در گوگل سرچ می‌کردید، گوگل تک تک کلمات آن عبارت را به صورت جداگانه بررسی می‌کرد (به عنوان مثال کلمات بانک و ملی جداگانه بررسی می‌شدند)، این موضوع باعث می‌شد که نتایج چندان مرتبط نباشند و نتایج ممکن بود تمام بانک‌ها را صرف نظر از این‌که بانک ملی هستند یا خیر را به شما نشان دهد، اما با وجود الگوریتم مرغ مگس خوار، گوگل علاوه بر بررسی محل شما، معنی محتوا توجه کرده و تنها نتایج مربوط به بانک ملی را به شما نشان می‌دهد، برای همین دیگر شاهد ظاهر شدن بانک‌های دیگر در صفحه نتایج جستجوی خود نخواهید بود.

دلیل این امر جستجوی معنایی گوگل است.

همچنین زمانی که موضوعی را در گوگل سرچ می‌کنید، گوگل علاوه بر نمایش نتایج مربوط به آن کلمه، پیشنهادات مرتبطی هم به شما خواهد داد.

به عنوان مثال بعد از سرچ بانک ملی، می بینیم که علاوه بر نمایش سایت اصلی بانک ملی و نزدیک‌ترین شعبه‌های بانک، نحوه فعال کردن رمز دوم پویا برای حساب‌های بانک ملی را به شما نشان می‌دهد. دلیل این امر استفاده این الگوریتم از نمودار دانش است. نمودار دانش گوگل ارتباط صفحات و موضوعات مختلف به هم را درک کرده و بر اساس اطلاعات و ارتباطاتی که بین این اطلاعات برقرار کرده است، نتایج مرتبط را نیز به شما نشان می‌دهد.

 

چه اقداماتی انجام دهیم تا توسط این الگوریتم جریمه نشویم؟

اولین و مهم‌ترین موضوع تولید محتوای با کیفیت و با ارزش است. همان‌طور که در بخش مرتبط با الگوریتم پاندا بیان کردیم، محتوای شما باید بتواند به سوال مخاطب پاسخ داده و بر دانش کاربر اضافه کند یا مشکلی را حل کند. پس هرگز این جمله را فراموش نکنید که محتوا پادشاه است!، بنابراین بازاریابی محتوا را جدی بگیرید.

همچنین در صورتی که محتوای شما جذاب و کاربر پسند باشد، کاربران مدت زمان بیش‌تری را سایت شما می‌گذارند که این خود موجب کاهش نرخ پرش سایت (یا کاهش میزان خروج کاربر از سایت) می‌شود. برای جذاب کردن محتوا، هلاوه بر توجه به چیزی که می‌نویسید، به اشکال دیگر محتوا مانند محتوای تصویری و گرافیکی، محتوای ویدئویی برای انجام ویدئو مارکتینگ، نمودارها و اینفوگرافیک توجه کنید و از آن‌ها برای انتقال مفاهیم استفاده کنید.

دومین نکته در رابطه با کلید واژه‌ها هست. شما باید به کلیدواژه‌هایی که در متن خود استفاده می‌کنید، توجه کنید. از استفاده بیش از حد از یک کلید واژه خودداری کنید و به جای آن از عباراتی که مترادف آن کلید واژه هستند استفاده کنید تا گوگل متوجه شود که محتوایی که نوشتید مربوط به چه موضوعی است.

به عنوان مثال در اینم مقاله به جای کاربرد مکرر کلید واژه “الگوریتم گوگل” به صورت بی رویه در جای جای متن، از کلمات “الگوریتم موتور جستجو”، “الگوریتم موتور جستجو گوگل” نیز استفاده کرده‌ و از تکرار بیش از حد این عبارات خودداری کرده‌ام.

 

در آینده در رابطه با سایر الگوریتم‌های گوگل و روش‌های رفع جریمه آن‌ها صحبت می‌کنیم.

برای طراحی سایت نیاز به کمک دارید؟

سلام خوش آمدید!
برای ارائه خدمات بهتر در زمینه طراحی سایت و سئو مشاوران ما در واتس اپ در خدمت شما هستند.

منو